10 Milyar Dolarlık Devi Sarsan İflas! Konserve Şirketinin Borç Labirenti Ortaya Çıktı!
Küresel ekonomik krizin etkileri tüm sektörlerde hissedilmeye devam ediyor. Artan ham madde maliyetleri ve yaşanan tedarik problemleri, birçok şirketi iflasın eşiğine getirdi. Son gelişme ise 10 milyar dolarlık bir devin resmi iflası oldu. Konserve sektörünü sarsan tartışmalı 'borç oyunu' gün yüzüne çıktı. İşte bu son dakika iflas haberinin ayrıntıları...

Pandeminin ardından yaşanan ekonomik sıkıntılar, etkilerini giderek daha fazla hissettirmeye devam ediyor. Son olarak, ABD merkezli konserve üreticisi Del Monte Foods, tartışmalı finansal yeniden yapılandırma sürecinin üzerinden bir yıl geçmeden iflas koruması talep etti. Şirket, 912,5 milyon dolarlık yeni finansman temin ederek satış sürecine hazırlanmaktadır.
10 MİLYAR DOLARLIK DEV ŞİRKET RESMEN İFLAS BAŞVURUSU YAPTI!
Konserve meyve ve sebze üretimi yapan Del Monte Foods, sorunlu borç yeniden yapılandırma sürecinden kısa bir süre sonra, ABD'de gönüllü iflas başvurusu gerçekleştirdi. Şirket, kredi verenleriyle bir "yeniden yapılandırma destek anlaşması" imzaladığını ve bu anlaşmanın şartlarını uygulamak için New Jersey Bölgesi ABD İflas Mahkemesi'ne Bölüm 11 kapsamında başvuruda bulunduğunu bildirdi.
Del Monte Foods'un açıklamasında, yapılan anlaşmanın şirketin tüm varlıkları veya önemli bir kısmı için satış sürecini öngördüğü ifade edildi. Süreç devam ederken şirketin aktivitelerine devam edeceği ve yeni finansman ile nakit akışının destek vereceği belirtiliyor. Del Monte, mevcut bazı kredi kurumlarından toplam 912,5 milyon dolarlık finansman sağlamış olup, bunun 165 milyon doları yeni kaynak olarak yer alıyor. Mahkemeye sunulan belgelerde, şirketin varlık ve yükümlülük toplamının 1 ila 10 milyar dolar aralığında olduğu tahmin ediliyor.
KONSERVE DEVİ DEL MONTE'Yİ BATIRAN "BORÇ YAPILANMASI" ORTAYA ÇIKTI
NTV'nin haberine göre, Del Monte Foods'un ana firması Del Monte Pacific Ltd, 2023 ortasında gerçekleştirdiği borç revizyonunun ardından bu duruma düştü. O dönemde şirket, "drop-down" olarak bilinen bir yöntemle bazı varlıklarını belirli alacaklıların erişiminden korumuş ve bu durum diğer kredi kuruluşlarıyla bir davaya neden olmuştu. Bu strateji, belirli alacaklıların öncelikli ödeme alma imkanı tanımasıyla finansman sağlamış, geriye kalan borç sahipleri ise bu süreçten olumsuz etkilenmişti.
Bloomberg'ün haberine dayanan bilgilere göre, yapılan bu anlaşmalar sektörde önemli tartışmalara yol açtı. Şirketin borçlanma yapısında farklı önceliklere sahip bir hiyerarşi oluşturması iddialar arasında yer aldı. Satış sürecinin, yeniden yapılanma süreci çerçevesinde yürütüleceği ve tedarik zincirinin kesintiye uğramadan devam etmesi hedefleniyor.
Türkiye'nin çikolata devi iflasın eşiğinde! İşçilerinin maaşlarını ödeyemez hale geldi
Piyasanın en büyük 500 sanayi kuruluşunun içerisindeydi: Türkiye'nin demir çelik devi konkordato talep etti!