2025 LGS Tercih Kılavuzu Yayınlandı! Tercih Süreci Ne Zaman Başlayacak?
15 Haziran'da gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavının sonuçları, 11 Temmuz Cuma günü açıklanacak. Sonuçların ilan edilmesinin ardından, LGS tercih tarihleri dikkatle takip edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, "Tercih Süreci Veli Kılavuzu"nu duyurdu. Bu kılavuzda, LGS tercih sürecine dair önemli bilgiler paylaşıldı. Peki, "2025 LGS tercihleri ne zaman başlayacak?" İşte LGS 2025 tercih tarihleri...

LGS tercih süreci için geri sayım başladı. Sınav sonuçlarının 11 Temmuz'da açıklanmasının ardından LGS tercih döneminin başlaması bekleniyor. Bu bağlamda LGS tercihlerinin başlangıç tarihi öğrenciler tarafından merak edilmekte. Yerel yerleştirme tercihleri kapsamında, öğrenciler sadece kayıt alanlarından seçecekleri ilk 3 okul ile birlikte toplamda en fazla 5 okul tercihi yapabilecekler. Peki, "2025 LGS tercih kılavuzu yayınlandı mı?" ve "LGS tercihleri ne zaman başlayacak?" İşte tüm detaylar...

LGS SONUÇLARI NE ZAMAN DUYURULACAK?
LGS sonuçları, 11 Temmuz tarihinde açıklanacak.

LGS SONUÇLARI NASIL VE NEREDEN ÖĞRENİLECEK?
LGS sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Merkezi Sınavlar Sistemi üzerinden öğrenilebilecek. "https://www.meb.gov.tr/meb_sinavindex.php" adresine girerek sonuçlara ulaşabilirsiniz.
LGS SONUÇ SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

LGS TERCİH DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
LGS tercih süreci, 14-24 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Yerleştirme sonuçları ile boş kontenjanlar 4 Ağustos 2025 tarihinde açıklanacak.

LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?
Yerel Yerleştirme kapsamında, öğrenciler kayıt alanlarından seçecekleri ilk 3 okul ile birlikte toplam 5 okul tercihi yapma hakkına sahip olacaklar. Aynı okul türünden (Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) yalnızca 3 okul seçilebilecek.

LGS TERCİH SÜRECİ İÇİN VELİ KILAVUZU YAYINLANDI!
Bu kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirme detayları hakkında bilgiler ile sıkça sorulan sorular ve öneriler yer alıyor. Ayrıca tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme bilgilerine de bu kılavuzdan ulaşılabiliyor.
Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi, Anadolu imam hatip lisesi ve spor lisesi gibi okul türlerine dair kapsamlı bilgilere sahip olan kılavuzda tercih kontrol listesi de mevcut.
Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanarak liselere yerleştirme süreci de başlayacak.
"Bilgilendirici ve rehberlik edici bir yaklaşım geliştirin." Kılavuzda, tercih döneminde velilere sunulan şu öneriler dikkat çekiyor;
"Bu aşamada çocuğunuza yönelik bilgilendirici ve rehberlik edici bir tutum içinde olun. Her çocuk bireyseldir ve kendine özgüdür. Önemli olan, çocuğunuza destek olup kendini keşfetmesine yardımcı olmaktır. Çocuğunuzun hayallerini dinlemek, gitmek istediği okullar ve ileride seçeceği meslek hakkında size ipuçları verebilir. Çocuklarınıza ilgi alanlarını ve yeteneklerini geliştirmeleri için fırsatlar sunabilirsiniz. Tercih edebilecekleri okulların yurt, konaklama, ulaşım ve beslenme gibi imkanlarını okul web sayfalarından detaylı bir şekilde araştırabilirsiniz. Çocuğunuzu diğerleriyle kıyaslamak yerine kendi gelişim süreci üzerinden değerlendirmeniz gerektiğini hatırlayın. Tercih döneminde baskıcı bir tutum sergilemek yerine rehberlik edici bir yaklaşım benimseyebilirsiniz. Unutmayın, çocuğunuzun istekleri ve hayalleri sizinle örtüşmeyebilir."

Liselere yerleştirme işlemleri, "yerel yerleştirme, merkezî yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme" olmak üzere üç ayrı şekilde yapılacak. Sınava katılmayan öğrenciler, yerel yerleştirme yöntemi ile tercihlerini gerçekleştirebilecekler.
Yerel yerleştirmede, öğrenciler ikamet edecekleri adres, Okul Başarı Puanı (OBP) ve devam-devamsızlık kriterleri göz önünde bulundurularak kayıt alanlarında bulunan çeşitli okul türlerinden en fazla 5 tercih yapma hakkına sahip olacaklar.
Yerel yerleştirmede en az bir okul tercih edilmesi zorunlu olacak. Yerel yerleştirme ekranında yeşil ile "kayıt alanındaki" okullar, mavi ile "komşu kayıt alanındaki" okullar; kırmızı ile "diğer" okullar gösterilecektir.

Öğrenciler, ilk olarak "yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar" ekranından tercihlerini yapacaklar. Yerel yerleştirme kapsamındaki tercihleri sırasında ilk 3 okulu kayıt alanından seçmeleri şartıyla toplamda 5 okul tercihinde bulunabilecekler. Tercihlerde, aynı okul türünden en fazla 3 okul seçebilecekler.
Merkezî yerleştirme söz konusu olduğunda, merkezî sınav sonucuna göre öğrenci kabul eden okulların belirlenen kontenjanları ve puan sıralamasına göre yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecektir. LGS puanı ile öğrenci alan okullar tercih edilebilecek.
Pansiyonlu okullar için tercih yapmak ise tamamen isteğe bağlı olacaktır.
LGS TERCİH VELİ KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ