2025 Öğretmen İl İçi Yer Değiştirme Başvuruları Açıldı! Mazeretle Ne Zaman Başvurulur?

2025 Yaz Tatili için Öğretmenlerin İl İçi Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından duyuruldu. Ailevi durumlar, sağlık, can güvenliği ve engellilik gibi sebeplerle yer değiştirmek isteyen öğretmenlerin başvuru tarihleri netleşti. 30 Haziran’da başlayacak başvurular, 8 Temmuz’da sona erecek. MEBBİS üzerinden elektronik form ile başvuruda bulunabilirsiniz. MEB öğretmen il içi mazerete bağlı yer değiştirme ile ilgili detayları öğrenmek için tıklayın!

2025 Öğretmen İl İçi Yer Değiştirme Başvuruları Açıldı! Mazeretle Ne Zaman Başvurulur?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2025 yılına ait Yaz Tatili Öğretmenler için İl İçi Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu’nu duyurdu. Bu kılavuza göre, özür grubu atama başvuruları bugün itibarıyla alınmaya başlanıyor. Aday öğretmenler, 30 Haziran-8 Temmuz tarihleri arasında MEBBİS sistemi üzerinden Elektronik Başvuru Formunu doldurarak işlemlerini gerçekleştirecekler. Peki, 2025 yılında öğretmenlerin il içi mazerete dayalı yer değiştirme başvuruları ne zaman başladı, nasıl yapılacak, başvuru şartları neler ve atama sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte MEB'in öğretmenler için il içi mazerete dayalı atama başvuru detayları...

ÖĞRETMENLER İÇİN YENİ YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU YAYIMLANDI

MEB'e bağlı resmi eğitim kurumlarında görev alan kadrolu öğretmenler için 2025 yazında il içi mazerete bağlı yer değiştirme kılavuzu yayımlandı.

Kılavuzda belirtilene göre; aile birliği, sağlık, can güvenliği, engellilik ve diğer nedenler dolayısıyla il içinde yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenler için başvurular, iki aşamalı bir süreçle alınacak: Ön Başvuru ve Tercih Başvurusu.

ÖĞRETMENLERİN MAZERETE DAYALI YER DEĞİŞTİRME BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Öğretmenler, ilk aşamada 30 Haziran-8 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerekli belgeleri ile birlikte mazeret bildiriminde bulunacaklar.

Ön başvurusu onaylanan öğretmenler ise ikinci aşama olarak, 10-14 Temmuz 2025 tarihlerinde tercih başvurusunda bulunma hakkına sahip olacaklar.

Başvuruların tamamlanmasının ardından atama işlemleri 16 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Atanan öğretmenlerin ayrılma işlemleri ise 17 Temmuz’dan itibaren yapılabilecek.

ÖĞRETMENLER İÇİN İL İÇİ MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Başvurular, “mebbis.meb.gov.tr” veya “personel.meb.gov.tr” adresleri üzerinden Elektronik Başvuru Formu doldurularak gerçekleştirilecek ve belgeler, görev yapılan kuruma teslim edilecektir.

Öğretmenler başvuru sırasında en fazla 40 eğitim kurumunu tercih edebilecekler.

Öğretmenlerin bizzat başvurmaları esas olmakla birlikte, görevli oldukları il/ilçe dışında bulan öğretmenler, gerekli belgeleri e-posta, telefon veya faks gibi iletişim yollarıyla görevli oldukları eğitim kurumu müdürlüğüne ulaştırabilecekler. Ayrıca, belgeler üzerinde yer alan imza, onay, karekod, barkod gibi unsurların tamamı okunaklı bir şekilde başvuru sistemine yüklenecek.

MEBBİS ÖĞRETMEN İL İÇİ MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME BAŞVURU EKRANI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

MAZERET DURUMLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

B.1. Aile Birliği Nedenine Bağlı Yer Değiştirmeler

Öğretmenlerin eşleri;

a. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A veya 4/B bentleri kapsamında çalışanlar,

b. 506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesi gereği bankalar için kurulmuş özel emeklilik fonuna tabi olarak çalışanlar,

c. TOBB ve benzeri kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında görev yapanlar,

ç. Milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olarak çalışanlar,

d. 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında istihdam edilenler,

e. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında görev alanlar,

f. 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu çerçevesinde çalışanlar,

g. 399 sayılı KHK ile istihdam edilenler,

ğ. Özel kanunlarla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar,

h. Kamu kurumlarında sürekli işçi olarak çalışanlar,

ı. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesinin (a) ve (b) bentleri uyarınca kamu kurumlarından dışında sigortalı olarak çalışanlar,

i. Avukat olup baroya kayıtlı ve vergi mükellefi olanlar, eşinin görev yaptığı ilçeye yer değiştirme talebinde bulunabilecekler.

B.2. Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değiştirmeler

B.2.1. Öğretmenlerin;

a) Kendisi, eşi veya çocuklarından herhangi birinin,

b) Anne, baba ya da yargı kararıyla vasi tayin edilmiş kardeşlerinden birinin hastalığının öğretmenin görev yaptığı ilçede tedavi edilemediği veya mevcut görev yerinin bu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye sokacağına dair sağlık kurulu raporu ile belgelendirenler sağlık mazeretine dayalı yer değiştirme başvurusu yapabilirler.

Böyle bir başvuruda bulunacak olanlar;

• Sağlık Bakanlığı'nın ilgili mevzuatına uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmiş ve “e-Rapor Doğrulama” sistemiyle doğrulanabilir sağlık kurulu raporu,

• Raporda belirtilen hastalığın tedavisi için yer değiştirme talep edenlerin görev yaptıkları ilçenin ilçe sağlık müdürlüğünden, o ilçede tedavinin mümkün olmadığına dair güncel bir belge,

• Sağlık kurulu raporu eş veya çocuk adına düzenlenmişse, hasta adına düzenlenmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,

• Sağlık kurulu raporu anne veya baba adına düzenlenmişse, hasta adına düzenlenmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ve rapor sahibinin adres bilgilerini belirten yerleşim yeri belgesi,

• Sağlık kurulu raporu vasi tayin edilen kardeş adına düzenlenmişse, rapor sahibi adına düzenlenmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ile adres bilgilerini gösterir yerleşim yeri belgesi ve kardeşine vasi tayin edildiğine dair mahkeme kararı istenecektir.

B.2.2. Öğretmenler, anne, baba veya yargı kararıyla vasi tayin edilmiş kardeşlerinden birinin sağlık kurumlarından alınan kurulu raporlarında “Başkasının güç ve yardımı olmaksızın yaşamasının mümkün olmadığı” ifadesi bulunanlar, ilgili adreslerine yer değiştirme başvurusu yapabilecektir. Bu kapsamdaki başvurularda;

• Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği ve “e-Rapor Doğrulama” sisteminden doğrulanan sağlık kurulu raporu,

• Sağlık kurulu raporu anne veya baba adına düzenlenmişse hasta adına düzenlenmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ve rapor sahibinin adres bilgilerini gösterir yerleşim yeri belgesi,

• Sağlık kurulu raporu vasi tayin edilen kardeş adına düzenlenmişse rapor sahibi adına düzenlenmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ile adres bilgisini gösteren yerleşim yeri belgesi ve kardeşe vasi tayin edildiğine dair mahkeme kararı gerekecektir.

B.3. Engellilik Nedeniyle Yer Değiştirmeler

Öğretmenler;

• Kendileri için en az %40 engelli olduklarına dair rapor,

• Eşlerinin, bakımına muhtaç çocuklarının, annelerinin ya da babalarının ağır engelli olduğunu yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporla kanıtlayanlar, engellilik durumuna bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler. Anneleri veya babaları engelli olduğunda, başvuru yapan öğretmen, rapor sahibinin Adres Kayıt Sisteminde (AKS) kayıtlı olduğu ilçeye atama talebinde bulunabilecektir.

20.02.2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde, 18 yaşından küçük olan çocuklar için alınan ÇÖZGER raporunda “Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)” ibareleri bulunan öğretmenlerin başvuruları da kabul edilecektir.

20.02.2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” kapsamında alınan Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporunda “Tam bağımlı engelli birey” ifadesi yer alan öğretmenlerin eşleri, çocukları, anneleri veya babaları için düzenlenen raporlara dayalı başvurular da kabul edilecektir.

Başvurularda aranan belgeler;

• İlgili mevzuata uygun sağlık kurulu raporu, (ÇÖZGER, Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu vb.),

• Rapor eş veya çocuk hakkında düzenlenmişse, rapor sahibine ait vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,

• Rapor anne veya baba adına düzenlenmişse, rapor sahibine ait vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ve rapor sahibinin adresini gösterir yerleşim yeri belgesi istenecektir.

B.4. Can Güvenliği Mazeretine Dayalı Yer Değiştirmeler

Öğretmenler; kendisinin, eşinin ya da bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından birinin görev yaptığı yerde kalmalarının can güvenliğini tehlikeye atacağı durumlarda, 8.3.2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca adli makamlarca iş yeri değişikliği kararı alındığında veya mülki idare makamı tarafından can güvenliği tehlike altına girinceye kadar geçerli karar verilmesi durumlarında yer değiştirme başvurusunda bulunabileceklerdir.

Buna dair başvuranlardan;

• 8.3.2012 tarihli 6284 sayılı kanuna göre, mahkemeler tarafından verilmiş olan iş yeri değişikliği kararı,

• Kendisi, eşini ya da bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından birinin görev yaptığı yerde kalmasının can güvenliğini tehdit ettiğine dair Kaymakamlık Oluru alınması gerekecektir.

B.5. Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirmeler

Öğretmenlerden;

1. Eşi veya çocuğu vefat edenler, eş ya da çocuklarının ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde istedikleri ilçeye,

2. Terör olaylarının sebep olduğu durumlarda şehit olan veya malul kalan kamu görevlileri ile er ve erbaşların öğretmen olan eşleri, çocukları, anne, baba ve kardeşlerinin yer değiştirme talepleri, bu durumların resmi makamlarca belgelenmiş olması şartıyla, başka bir koşul aranmaksızın talep edebileceklerdir.

Yukarıda belirtilenler için;

• 1. madde uyarınca başvuranlardan, eşi veya çocuğunun vefatına dair belge ve vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,

• 2. maddeye dayanarak başvuranlardan, terör olaylarının etkisi nedeniyle eşi, çocuğu ya da anne, baba veya kardeşlerinden birinin şehit ya da malul olduğu belge ve vukuatlı aile nüfus kayıt örneği istenecektir.