30 Büyükşehire Çamlıca Kulesi ile Yeni Bir İmaj Katılacak!

İstanbul'daki görüntü kirliliğini azaltmak amacıyla 2021'de açılan ve milyonlarca turisti ağırlayan Çamlıca Kulesi'ne benzer yapılar yolda. Avrupa'nın en yüksek TV ve radyo kulesi olan Çamlıca Kulesi, '30 İl Ortak Kule Altyapısı Projesi' ile yeni projelere ilham verecek.

30 Büyükşehire Çamlıca Kulesi ile Yeni Bir İmaj Katılacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca ve Çanakkale kuleleri modellerinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan yeni girişimler hakkında bilgi sundu.

Hayata geçirilecek projelerle birlikte, 30 büyükşehirde yayıncılık altyapısını güçlendirmeye yönelik kule projeleri oluşturacaklarını ifade eden Uraloğlu, "Çamlıca Kulesi, Avrupa'nın en yüksek televizyon ve radyo kulesi olma özelliğine sahip. Bu tip kulelerin benzerlerini '30 İl Ortak Kule Altyapısı Projesi' çerçevesinde inşa edeceğiz." dedi.

Uraloğlu, bu projelerin, hem yayıncılık altyapısının modernleştirileceğini hem de şehirlerin siluetine estetik bir katkı sağlayacağını vurguladı.

30 İl Ortak Kule Altyapısı Projesi kapsamında, şehirlerde FM, DAB+ ve DVB-T2 yayın teknolojilerine uygun yüksek kapasiteli verici kulelerinin kurulmasına yönelik çalışmalara devam edileceğini belirten Uraloğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Trabzon Boztepe'de yeni kule inşasına dair ön hazırlık faaliyetleri başlatıldı. Bunun yanı sıra, Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Gündoğdu Köyü'nde, merkez illere hizmet eden mevcut iki verici direğinin devralınması ile ilgili çalışmalar da başladı. Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde mevcut bir direğin devri gerçekleştirilecek ve Ocak 2025 itibarıyla yayına geçilecek. Bu süreci titizlikle yönetiyoruz. Yeni kuleler, yeni yayıncılık altyapılarıyla donatılacak; enerji verimliliği ise 10 kat daha artacak, bu da daha çevreci ve düşük karbon emisyonlu yayın hizmetleri sunmamıza imkan tanıyacak."

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK AZALACAK

Uraloğlu, yeni nesil kule projelerinin yalnızca teknik açıdan değil, çevresel ve estetik bakımdan da önemli kazanımlar sağlayacağını belirtti.

Bu projeler sayesinde, şehirlerdeki dağınık şekilde bulunan eski antenler ve direklerin yarattığı çirkin görüntüler ortadan kaldırılacak. Uraloğlu, bu konuyla ilgili şunları aktardı:

YENİ BİR ÇEHRE KAZANDIRACAK

"Yayın hizmetini merkezi bir noktadan sunarak elektromanyetik kirliliği azaltmayı planlıyoruz. Böylece hem vatandaşlarımız, dünya standartlarının oldukça altında bir elektromanyetik alan değerine maruz kalacak, hem de şehirlerin silueti modern mimari anlayışıyla bütünleşecek. Öncelikle bu 30 büyükşehirdeki vatandaşlarımız, dijital televizyon ve dijital radyo aracılığıyla ses ve görüntü kalitesinin avantajlarından yararlanacak. Ankara, Balıkesir, İzmir, Trabzon, Adana, Sivas, Kayseri, Antalya, Gaziantep, Konya, Diyarbakır ve Samsun gibi 30 büyükşehirde inşa edilecek veya devralınacak kulelerle birçok analog ve dijital yayıncıya hizmet sunulacak. Bu projeler sayesinde, hem vatandaşlar daha kaliteli yayınlara ulaşacak, hem de şehirlerimiz teknolojik ve görsel alanda yeni bir kimlik kazanacak.