Ankara’yı Büyütecek 3 Milyar TL’lik Proje: Çamlıdere-İvedik İsale Hattı Yenileniyor!
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ve Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) iş birliğiyle “Çamlıdere - İvedik İsale Hattı” revizyona gidiyor. Bu proje, Ankara'nın en büyük su kaynağı olan Çamlıdere Barajı'ndan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne kadar uzanan 31.65 kilometrelik bir hattın inşasını kapsıyor. Projenin toplam maliyeti ise yaklaşık 3 milyar TL olarak belirleniyor.

Başkent Ankara'nın içme suyu ihtiyacını güvence altına alan ve 2020'de uygulamaya alınan “Ankara İçme Suyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi”, şehirdeki en büyük baraj olan Çamlıdere Barajı’na su sağlamaktadır. Gerede Havzası'ndaki Ulusu Çayı üzerinde inşa edilen Işıklı Regülatörü’nden elde edilen su, Gerede Tüneli aracılığıyla enerji harcamadan, doğal akışla Çamlıdere Barajı’na ulaştırılmaktadır.
ASKİ Genel Müdürlüğü, Gerede Projesi çerçevesinde Devlet Su İşleri (DSİ) ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) iş birliği ile “Çamlıdere İvedik İsale Hattı”nın yenileme çalışmalarına başladı. Toplamda 31.65 kilometre uzunluğundaki içme suyu hattını kapsayan, yaklaşık 3 milyar TL'lik bir bütçeye sahip projenin temeli atılmıştır.
“Çamlıdere-İvedik İsale Hattı Yenileme Temel Atma Töreni”, 10 Temmuz 2025 tarihinde Yenimahalle ilçesinde Yuvaköy İvedik Yolu ve ASKİ su hattı noktalarında düzenlendi. Törene Ankara Vali Yardımcısı Osman Beyazyılız, ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Takahiko Katsumata ve JICA Türkiye Ofisi Başkanı Daisuke Watanabe katıldı.
Projekle ilgili bir film gösteriminin ardından konuşmalar yapıldı. Törende bir konuşma yapan ASKİ Genel Müdürü Akçay, Ankara'nın merkezine sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ulaştıran önemli bir projeye başlamanın heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Akçay şöyle devam etti: “Burada, Çamlıdere Barajı'ndan su temin eden ve ekonomik ömrü dolduğu için artık kullanılamayan birinci ana iletim hattının yenileme projesinin temelini atmak için toplandık. Çamlıdere Barajı, Ankara'nın hayati su kaynaklarından biridir ve buradaki suyun şehre ulaştırılması, sürdürülebilir ve sağlıklı su kaynaklarının korunması açısından elzemdir” dedi. Ayrıca Akçay, “23 Ağustos 2022'de Sayın Büyükelçi ile Belediye Başkanımız Mansur Yavaş bir araya gelerek projenin gerçekleştirilmesi hususunda görüşmelerde bulundular. Ardından yoğun bir çaba ile kredi müzakereleri ve diğer süreçleri tamamladık. Bu müddet zarfında Japon dostlarımıza ülkemize sundukları destek için içten teşekkürlerimi sunuyorum” diye ekledi.
“Çocuklarımızın Gelecekte de Musluktan Su İçebilmesi İçin”
Akçay şöyle konuştu:
“Sayın Belediye Başkanımız Mansur Yavaş, 2019 yılında göreve geldiğinde Ankara'nın gelecekte sağlıklı ve kesintisiz içme suyu temin etmesi için atık su ve yağmur suyunun çevre dostu bir şekilde yönetimi için altyapı master planı oluşturmaya başladı. Bu çalışma ile önümüzdeki 30 yıl boyunca şehir nüfusunun mevcut ve ek su gereksinimleri dikkate alınarak Ankara’nın altyapı yol haritası belirlendi. Şehrin içme suyu güvenliğinin sağlanması adına hayata geçirilmesi gereken kritik projelere yönelik yoğun bir çalışma süreci başlatıldı. Öncelikle insan ve sağlık anlayışıyla, gelecekte çocuklarımız ve gençlerimiz musluktan suyumuzu içebilsinler diye, hem uluslararası finansman sağlayan proje ortaklarımızla hem de devletimizin ilgili kurumlarıyla iş birliği içerisinde önemli yatırımları hayata geçirmek için çaba sarf ediyoruz. JICA ve DSİ ile birlikte temelini attığımız bu projeyle, 2.2 metre çapında ve yaklaşık 32 kilometre uzunluğunda yeni bir ana isale hattı inşa edeceğiz. Nihayetinde, Ankara'nın su arz güvenliğini artırmayı hedefliyoruz. Değerli konuklar, son dönemlerde artan iklim değişikliği, kuraklık, tüketim alışkanlıklarındaki değişim, su, atık su ve yağmur suyu yönetiminde yenilikçi çözümler geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bilinçle, tüm iç ve dış paydaşlarımız ile birlikte, Ankara'nın altyapısını geleceğe dönük olarak hazırlıyoruz. Hat güzergahındaki tüm muhtarlar ve sanayi bölgeleri ile iletişim kurarak bilgilendirmede bulunduk. Bu projenin hayata geçmesine katkı sağlayan JICA'ya, DSİ’nin değerli yöneticileri ve uzmanlarına, ayrıca ASKİ’deki çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu kıymetli yatırımın Ankara’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
Açılış konuşmalarından sonra butona basılarak ilk boru sahaya indirilmiştir.