Asgari Bedelle 14 Bin Araç Satışı! Fırsatları Kaçırmayın!
9. Yargı Paketiyle getirilen düzenlemeyle, trafikten men edilen ve sahipleri tarafından altı ay içerisinde alınmayan araçların, yediemin otoparklarında satılmasına olanak sağlandı.

9. Yargı Paketi çerçevesinde gerçekleştirilen yeni düzenlemeyle, yediemin otoparklarında 6 aydan uzun süredir bekleyen 14 bin aracın satışı onaylandı. Bu araçlar, vergi, ceza veya haciz gibi borçlardan muaf olarak satışa sunulacak ve toplamda yaklaşık 50 milyar lira gelir elde edilmesi bekleniyor. Bu araçların önemli bir kısmı hurdacılara satılarak sanayiye hammadde temin edecek. Böylece kamu maliyesine katkı sağlanmış olacak ve atıl kalan araçlar ekonomik hayata kazandırılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan bir tebliğ ile bu araçların satış süreci netleşti. Emniyet ve Jandarma birimlerinin trafikten men ettiği araç sahiplerine bildirim yapılacak. Araçlar, 6 ay içinde alınmadığı takdirde, çevre şehircilik il müdürlükleri veya milli emlak müdürlükleri tarafından satışa çıkarılacak.
HURDA VE KULLANILABİLİR ARAÇLARIN SATIŞI FARKLI YAPILACAK
Belirlenecek mühendislerin gerçekleştireceği teknik incelemeyle, araçların hurda olup olmadığı değerlendirilecek. Hurda araçlar, lisanslı firmalara pazarlık usulüyle ve belirlenen asgari bedelin altında olmamak şartıyla satılacak. Hurda olmayan araçlar ise doğrudan idare tarafından satışa sunulacak. Satışta, araç üzerindeki tüm şerhler (haciz, rehin, ipotek, vb.) kaldırılacak ve araç mülkiyeti, üzerindeki vergi ve ceza borçlarından temizlenerek yeni sahibine devredilecek.

“14 BİN ARAÇ SATILDIĞINDA, 50 MİLYAR LİRA GELİR BEKLENİYOR”
Ankara Yediemin, Otopark ve Çekici İşletmeleri Dernek Başkanı Rasim Uluç, konuyla ilgili detayları aktararak şunları ifade etti: "Türkiye genelinde bu durumda 14 bin aracın bulunduğunu ve bunların satışlarının yaklaşık 50 milyar lira gelir getireceğini tahmin ediyoruz." Uluç, bu araçların büyük kısmının hurdacılar tarafından satın alınacağını belirterek, "Neredeyse koltuklar hariç her bir parça geri dönüştürülebilir. Motor, cam, bakır kablolar gibi birçok parça sanayi alanında hammadde olarak yeniden değerlendirilecek. Bu sayede yurtdışından hurda araç ithal etmek zorunda kalmayacağız." dedi.

DEVLET GELİR ELDE EDECEK, ARAÇ SAHİPLERİNE PAY VERİLECEK
Satışlardan elde edilen gelir, öncelikle varsa alacaklı kamu kurumlarına tahsis edilecek. Kalan miktar, araç sahibiyle paylaşılacak ve bir ay içinde başvurduğu takdirde ödeme gerçekleştirilecek. Beş yıl boyunca başvuru yapılmazsa, bu tutar Hazine’ye gelir olarak kaydedilecek.