BDDK'dan Müjdeli Haber! Kredi ve Kredi Kartı Borçlularına Yapılandırma Fırsatı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarını daha da kapsamlı hale getirdi.

BDDK'dan Müjdeli Haber! Kredi ve Kredi Kartı Borçlularına Yapılandırma Fırsatı

Kurumdan gelen bilgilere göre, BDDK'nın, bireysel kredi kartları ile ihtiyaç kredileri için borç bakiyelerinin 48 ay süreyle yeniden yapılandırılmasına onay verdiği ifade edildi. Yapılandırma sürecinde, başvuru sürelerinin kısaltıldığı ve maliyetlerin azaltıldığı hızlı bir sistemin oluşturulması hedefleniyor.

Bireysel müşterilerin bu yapılandırma işlemi için 3 ay içerisinde gerekli başvuruda bulunmaları gerektiği açıklamada belirtildi. Ayrıca "Yapılandırmadan, dönem borcunu kısmen veya tamamen ödeyemeyen bireysel kredi kartı kullanıcıları ve anapara ile/veya faiz ödemelerinde geciken ihtiyaç kredisi müşterileri ile daha önce yapılandırma işlemi gerçekleştirmiş olan bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi sahipleri faydalanabilir." denildi.

Ayrıca, kredi kartlarının yeniden yapılandırılması sırasında borcun yarısının ödenene kadar bankalar tarafından kart limitlerinin artırılmayacağı ve ihtiyaç kredilerinin yapılandırılmasında, mevcut borç tutarını aşan bir yeni kredi tahsis edilmeyeceği ifade edildi.

Alınan karar doğrultusunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredi kartı yapılandırma işlemleri için geçerli azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirlediği aktarıldı.

YENİ DÜZENLEMEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Açıklamada, BDDK'nın yeni düzenlemesine dair öncekilerle karşılaştırıldığında önemli değişiklikler olduğu ifade edildi:

"Kredi kartı yapılandırmasında yalnızca asgari ödeme yapmayan değil, dönem borcunu kısmi ya da tamamen ödeyemeyen kredi kartı kullanıcıları da yapılandırma kapsamında değerlendirilecek. İhtiyaç kredisi yapılandırmasında gecikme süresi artık '30 günü aşan' değil, 'her türlü gecikmiş ödeme' şeklinde güncellenmiştir. Hem kredi kartları hem de ihtiyaç kredileri için yapılandırma koşulları, önceki karar tarihindeki borç tutarı yerine, artık yapılandırma tarihindeki borç tutarına göre belirlenecek ve gecikmesi bulunmasa dahi, karar tarihinden daha önce yeniden yapılandırılmış olan krediler yeniden yapılandırmaya konu olabilecek." şeklinde açıklamalar yapıldı.