Bilim Dünyasında Çığır Açacak Gelişme! İnsan DNA'sı Sentetik Olarak Üretilecek!
İngiltere'de insan DNA'sının yapay üretimi için benzeri görülmemiş bir proje başlatıldı. Bu girişim, tıp alanında devrim yaratacak tedavi yöntemlerini keşfetmemize olanak tanıyabilir.

İngiltere, sağlık ve biyoteknoloji alanında devrim niteliğinde bir projeye resmen başladı. Cambridge merkezli MRC Moleküler Biyoloji Laboratuvarı tarafından yürütülen bu girişim, insan DNA'sını tamamen sentetik yöntemlerle sıfırdan üretmeyi amaçlıyor. Projenin finansmanı, dünyanın önde gelen tıbbi yardım kuruluşlarından biri olan Wellcome Trust tarafından sağlanıyor ve 10 milyon sterlinle ilk desteklenmiş oldu.
HEDEF: TEDAVİ EDİLEMEYEN HASTALIKLARA ÇÖZÜM BULMAK
BBC kaynaklarına dayanan bilgiye göre, bu araştırmanın ana hedefi genetik kökenli hastalıklara yeni tedavi yöntemleri geliştirmek. Yapay olarak oluşturulacak DNA'lar, bağışıklık sistemi veya kalp, karaciğer gibi hayati organların yeniden yapılandırılmasını sağlayarak hastalıklara karşı dirençli hücrelerin üretimini mümkün hale getirebilir. Araştırmacılar, yaşlanma sürecine bağlı hastalıklar ve organ yetmezlikleri gibi henüz net çözümler bulunmamış sağlık sorunları üzerinde çalışmayı planlıyor.
DNA’NIN TAMAMINI SENTEZLEMEK MÜMKÜN OLACAK
İnsan Genomu Projesi’nin genetik dizilim çözümlemesini aşarak bu proje, artık DNA'nın doğrudan laboratuvar ortamında üretilmesini hedefliyor. Başlangıçta, küçük DNA parçalarının yapay olarak oluşturulması planlanıyor. Ancak ilerideki hedef, bir insan kromozomunun tamamen laboratuvar ortamında tasarlanarak üretilmesi.
GENETİK MÜHENDİSLİKTE YENİ BİR AŞAMA
Mevcut genetik mühendisliği teknikleri, sadece mevcut DNA üzerinde minik değişiklikler yapılmasına imkân tanırken, bu yeni yaklaşım ile genetik yapılar tamamen yeniden tasarlanabiliyor. Bu durum, kişiye özel ve daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini kolaylaştırabilir. Ayrıca, hastalıkların oluşmadan önce engellenmesine yönelik genetik modellemelerin gerçekleştirilmesi gibi yenilikler de mümkün hale gelebilir.
ETİK SORUNLAR GÜNDEME GELEBİLİR
Bu çığır açan araştırma, bazı ciddi etik soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Bazı uzmanlar, böyle çalışmaların kötü niyetli kişiler tarafından biyolojik silah üretimi ya da genetiği değiştirilmiş insanlar gibi tehlikeli amaçlarla kullanılabileceğinden endişe ediyor. Wellcome Trust yetkilileri ise bu teknolojinin kaçınılmaz olduğuna ve bu nedenle kontrollü bir şekilde geliştirilmesinin daha güvenli olacağına dikkat çekiyor.
TIP VE BİYOTEKNOLOJİ TARİHİNE DAMGA VURABİLİR
İngiltere'de başlatılan bu proje, insan DNA'sının laboratuvar ortamında sıfırdan üretilmesi açısından atılan ilk resmi adım olarak değerlendirilmekte. Eğer bu girişim başarılı olursa, sağlık alanında olduğu kadar uluslararası biyoteknoloji politikalarında da önemli değişikliklere yol açması bekleniyor.