Bugün TTB Montajı İçin Son Fırsat! Cezalar Hakkında Bilmeniz Gerekenler
2 Haziran'dan itibaren yürürlüğe giren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile araçların yakıt alımında Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı zorunlu hale geldi. Bu montajı yaptırmayan araç sahipleri, 140 bin TL'ye kadar idari para cezası ile karşılaşabilir. Araç sahiplerinin belirtilen süre içerisinde kayıt ve montaj işlemlerini tamamlaması önem taşımaktadır. Peki, TTB montajının son tarihi nedir? UTTS ile ilgili tüm önemli detayları öğrenin.

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründe rekabetin dengelenmesi hedefiyle Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) devreye soktu. Bu kapsamda, Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı için son tarih 30 Haziran geldi. Eğer taşıt sahipleri TTB montajını tamamlamazlarsa, 1 Temmuz itibarıyla UTTS’yi kapsamayan belgeleri, Vergi Usul Kanunu (VUK) açısından geçersiz sayılacak ve akaryakıt giderleri beyanlarında kullanılamayacak. Peki, TTB montajı nasıl gerçekleştirilir? İşte merak edilen detaylar...

TTB MONTAJI İÇİN SON TARİH NEDİR?
UTTS çerçevesinde yükümlü olan taşıtların, depo girişlerine Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmaları ve akaryakıt istasyonlarını işleten mükelleflerin UTTS kaydı gerçekleştirmeleri, ayrıca en az bir adaya 1 Tabanca İletişim Modülü (TİM) ve 2 Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) monte ettirmeleri zorunlu hale getirildi.
UTTS web sitesi üzerinden TTB kayıt ve başvuru işlemlerini tamamlayan ve akaryakıt sarfiyatlarının gider olarak gösterilmesinde kısıtlama olmaksızın kapsam dahilindeki tüm taşıt sahiplerinin, 30 Haziran’a kadar araçlarına TTB montajını tamamlamaları gerekiyor.

TTB MONTAJI NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİR?
Konu hakkında bilgi veren teknisyen Alperen Kumbasar, TTB montajının nasıl yapılacağını açıkladı. Vatandaşlar, eğer 30 Haziran sonrasında montajlarını tamamlamazlarsa, 1 Temmuz'dan itibaren fişlerini kullanma haklarını kaybedecekler. Kumbasar, TTB montajı için "utts.gov.tr" üzerinden araçların kaydedilmesi gerektiğini ve alınacak QR kodu veya montaj bilgileri ile işlemlerin sorunsuz biçimde tamamlanacağını belirtti.
"Gelen QR kod veya montaj bilgileri ile istasyonlara geliniyor. Gerekli personel ile birlikte montaj işlemi gerçekleştiriliyor. Takılan UTTS cihazı, pompaya yakınlaştırıldığında, pompadaki iletişim aygıtı cihazımız ve UTTS'yi tespit ediyor. Sonrasında iletişim kutusu ile verilerin aktarımı yapılıyor. Vergi mükelleflerinin kiralama yoluyla elde ettikleri ya da işletmeye dahil olan tüm taşıtlara TTB takılması mecburidir. UTTS taktırmayanlara özel usulsüzlük cezaları uygulanabilir."

TTB MONTAJI YAPILMAZSA NEYAPILIR?
TTB montajını gerçekleştirmeyen taşıt sahipleri, 1 Temmuz'dan itibaren UTTS kapsamında düzenlenen belgelerin geçersiz sayılacağını ve akaryakıt harcamalarının gider beyanında kullanılamayacağını unutmamalıdır.

TTB MONTAJI YAPMAMANIN CEZASI VAR MI, NE KADAR?
UTTS Tebliği'nde belirtilen usul ve esaslara uymayan veya süre içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflere, 7 bin liradan 140 bin liraya kadar değişen miktarlarda Özel Usulsüzlük Cezaları uygulanabilecektir.

ULUSAL TAŞIT TANIMA SİSTEMİ (UTTS) NEDİR?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kurulan, akaryakıt alımları sırasında taşıtların plaka bilgilerinin ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletilmesini sağlayarak, akaryakıt pazarında rekabetin arttırılmasını ve kayıtdışı ekonominin önlenmesini amaçlayan bir sistemdir.