Cuma Namazı Kılmanın Yolu: Diyanet'ten Adım Adım Rehber!
Cuma gününün İslam camiası için taşıdığı derin önem, Cuma namazı kılma yöntemini yeniden gündeme getiriyor. Her hafta milyonlarca Müslümanın camilere doluştuğu bu özel günde, ibadetlerini eksiksiz yapmak isteyenler, Diyanet’in adım adım sunduğu Cuma namazı kılma yöntemini araştırmaya başlıyor. Detaylar için okumaya devam edin...

Cuma günleri, camilerin dolup taştığı bir zaman dilimi; Müslümanlar, bu özel günü ibadetle güzelleştirmek istiyor. Cuma namazını tam anlamıyla gerçekleştirmek isteyenler, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yönlendirmesi doğrultusunda bu namazın rekat sayısı ve uygulama şekli hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Cuma namazının nasıl kılındığıyla ilgili tüm detaylar haberimizde yer alıyor...

CUMA NAMAZI NE KADAR REKATTIR, FARZ MIDIR?
Cuma namazı, toplamda 10 rekattan oluşmaktadır; bunlar 4 rekat sünnet, 2 rekat farz ve ardından 4 rekat son sünnetten ibarettir. Cuma günü camide kılınması zorunlu olan bu namaz, müminler için önemli bir ibadet olarak kabul edilir ve erkekler için farz kılınmıştır. Kadınların Cuma namazı kılmaları farz değildir.

CUMA NAMAZI NASIL İFADOLUNUR?
*Namaza başlamadan önce, "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekât farzını kılmaya. Uydum hâzır olan imama." diyerek niyet edilir. Ardından "Allahu Ekber" denilerek tekbir getirilir ve namaz başlar.
*Tekbirden sonra eller bağlı tutulur ve sessizce Sübhaneke duası okunur. Sübhaneke'den sonra başka bir şey okunmaz ve imam namazda durur.
*İmam, sureleri okuduktan sonra "Allahu Ekber" diyerek rükûya geçilir. Rükûda, 3 defa "Sübhâne Râbbiye'l-Azim" denir. Ardından doğrulurken "Semi Allahu li-men hamideh" söylenir ve tam doğrulurken de "Rabbenâ leke'l hamd" denir.

*Ardından "Allahu Ekber" diyerek secdeye inilir. Secdede 3 kez "Sübhâne rabbiyel-a 'alâ" denir. "Allahu Ekber" denilerek oturulur ve tekrar "Allahu Ekber" dedikten sonra yine secde edilir ve 3 defa "Sübhâne rabbiyel-a 'lâ" okunur.
*Secdeden kalkarken "Allahu Ekber" diyerek Tahiyyata oturulur ve Ettehiyyâtü, Allâhumme Salli, Allâhumme Bârik ve Rabbena duaları okunur. Dualar tamamlandıktan sonra imamla birlikte önce sağa, sonra sola dönülerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denilerek selam verilir. Bu şekilde Cuma namazının farzı sona ermiş olur.

Cuma namazında okunacak dualar ve sureler şu şekilde sıralanabilir:
Sübhaneke,
Ettehiyyatü,
Allahümme Salli,

Allahümme Barik,
Rabbena Atina,
Rabbenağfirli
Fatiha,
Tebbet,
İhlas,
Felak,
Nas sureleri.