Depremler Peş Peşe Geliyor! Uzmanlardan Şok Uyarılar: 'Bu Yeni Bir Tehlikenin Başlangıcı Olabilir!'
Bursa Gemlik'te gerçekleşen ve İstanbul'da da hissedilen depremler ardından uzmanlar peş peşe uyarılarda bulundu. Bilim insanları, “Bu sarsıntılar artçı değil, bağımsız depremler” diyerek Marmara'nın güneyine dikkat çekti.

Türkiye, bir kez daha sarsıcı bir deprem gerçeğiyle karşılaştı. Marmara Bölgesi'nde bulunan Bursa'nın Gemlik ilçesinde, kısa bir süre aralıklarla meydana gelen depremler, halk arasında tedirginlik yarattı. En son, saat 13.57'de kaydedilen 4,3 büyüklüğündeki sarsıntı, İstanbul ve çevresindeki illerde de hissedildi. Yerel halk arasında panik yaşanırken, uzmanlar uyarılarını arka arkaya sıraladı.
SON SARSINTILAR BAĞIMSIZ DONANIMLAR!
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, yaşanan son depremin, daha önce gerçekleşen sarsıntılardan daha güçlü olduğunu ifade etti. Bu olayların artçı sarsıntılar değil, bağımsız ve farklı kaynaklardan oluştuğuna dikkat çeken Ersoy, Marmara Denizi'nin güneyinde yer alan fay hatlarının, kuzey kolu kadar riskli olduğunu vurguladı.
“Sürekli Marmara'nın kuzey kolunu tartışıyoruz, ancak güney kol da oldukça tehlikeli. Tarihsel olarak bu bölgede büyük depremler meydana geldi. Bu nedenle hem deniz içindeki hem de karasal fay hatlarına karşı tetikte olmalıyız,” diyerek uyarıda bulundu.
“DAHA BÜYÜK BİR SARSINTI OLUR MU?” SORUSU YANITSIZ KALIRKEN
Ersoy, “Son depremlerin ardından daha büyük bir sarsıntı yaşanma ihtimali var mı?” sorusuna ise temkinli bir yanıt verdi. Teorik olarak böyle bir durumun olabileceğini, fakat bunun önceden kesin bir şekilde tahmin edilemeyeceğini belirtti:
“Güney Marmara'daki fay zonları, Kuzey Anadolu Fayı gibi hasar yaratma potansiyeline sahiptir. Bir deprem sonlanır, diğeri başlayabilir. Burada önemli olan, yapıların buna hazırlıklı olup olmadığıdır.”
PROF. DR. SÜLEYMAN PAMPAL: “7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM İHTİMALİ VAR”
Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Gemlik ve çevresindeki olası hareketliliğe dikkat çekti. Bu bölgede hâlâ kırılmamış fay segmentlerinin bulunduğunu ifade eden Pampal, şu önemli uyarıyı yaptı:
“Marmara'nın henüz kırılmayan alanları mevcut. 7 büyüklüğünde bir deprem oluşturabilecek birikimler bulunmaktadır. Özellikle Gemlik ve çevresi, aktif fayların bulunduğu bir konumda yer alıyor. Her an tetikte olmalıyız.”
MARMARA'NIN GÜNEYİ İÇİN UYARILAR ARTMAKTA
Uzmanlar, Marmara Bölgesi'nin yalnızca deniz altındaki değil, karasal alanlardaki fayların da dikkate alınması gerektiği konusunda hemfikir. Özellikle Gemlik, Yalova ve Balıkesir hattı, potansiyel risk alanları olarak belirginleşiyor. Bu bölgelerde yaşayan bireyler ve yerel yöneticilerin, deprem senaryolarına karşı hazırlıklı olmaları gerektiği sürekli olarak vurgulanıyor.