Dünya Borsaları İstanbul'da Şahane Buluşma! Ekonomi İçin Neler Bekleniyor?
Borsa İstanbul, 21-23 Ekim 2025 tarihlerinde 64. Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) genel kurulu ve yıllık toplantısına ev sahipliği yapacak.

Küresel finans piyasalarının öncülerini bir araya getiren bu değerli etkinlik, sektörün geleceğini şekillendiren önemli meselelerin ele alındığı ve işbirliklerinin teşvik edildiği saygın bir platform olarak ön plana çıkmaktadır.
Her sene, yaklaşık 250 üst düzey temsilcinin katılımıyla 90 farklı ülkeden bir araya geldiği bu organizasyon, bu yıl da sermaye piyasalarının ilerlemesi ve sektörün karşılaşabileceği sorunlara yönelik çözümlerin tartışılacağı önemli bir buluşma noktası olmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, dünya borsalarının ve takas kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılacağı etkinlikte, küresel gelişmeler ve sektördeki öncelikli meseleler masaya yatırılacaktır.
Borsa İstanbul, 1992 yılından bu yana WFE’nin aktif bir üyesi konumundadır ve uluslararası düzeyde sektör önceliklerini takip ederek, gelişimine katkıda bulunmayı sağlamaktadır. İstanbul Finans Merkezi’nin dünya borsa liderlerine tanıtılmasına yardımcı olması beklenen organizasyon kapsamında, WFE Genel Kurul ve Yıllık toplantısına ek olarak, WFE Çalışma Komitesi Toplantısı ve WFE Yönetim Kurulu Toplantıları Borsa İstanbul öncülüğünde gerçekleştirilecektir.
Borsa İstanbul, son yıllarda elde ettiği uluslararası başarılar ve global sermaye piyasalarındaki etkili rolü ile dikkat çekmektedir. 2021 ve 2024 yıllarında gerçekleştirilen WFE Genel Kurullarında Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesini temsil eden Borsa İstanbul, üyelerin büyük çoğunluğunun desteğiyle iki dönem üç yıllığına WFE Yönetim Kurulu Üyeliği’ne seçilmiştir. Bu başarı, Borsa İstanbul’un uluslararası alandaki artan prestijinin ve aktif rolünün bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.

Borsa İstanbul'un Küresel Faaliyetleri
Borsa İstanbul’un uluslararası faaliyetleri, borsa altyapısının ve teknolojisinin geliştirilmesi ve yabancı borsalara ihracı, bu borsalarla karşılıklı fayda sağlayacak ilişkilerin geliştirilmesi, somut işbirliği projeleri oluşturulması, yabancı yatırımcılara yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmesi, Türkiye sermaye piyasalarının uluslararası düzeyde tanıtımı gibi konuları kapsamaktadır. Bu girişimleri ile bölgesine bilgi ve teknoloji sağlayıcı önemli bir merkez konumunu sürdüren Borsa İstanbul, hem yerel hem de küresel düzeyde ülkemize ve sektöre önemli katkılarda bulunmaktadır.
· Teknolojik Alanda Küresel İş Birlikleri
Borsa İstanbul, borsa altyapısı ve teknolojisinin geliştirilmesi konusunda önemli adımlar atmaktadır. Bu bağlamda, Nasdaq altyapısına sahip dünya genelindeki çeşitli borsalara teknolojik destek sunmaktadır. Sunulan hizmetler arasında; İşlem Öncesi Risk Yönetimi (PTRM) uygulaması arayüzünün geliştirilmesi ve satışı, Endeks Yönetim Sisteminin oluşturulması ve Nasdaq müşterilerine veri denetim hizmetinin sağlanması yer alır.
Abu Dabi Borsası ile yapılan teknoloji satış anlaşması doğrultusunda sistem yenileme sürecinde test, veri transferi, entegrasyon, emir iletimi ve işlem erişimi konularında kapsamlı yazılım desteği, eğitim ve bilgi aktarımı gibi hizmetler sunulmuştur. Ayrıca borsada ağırlaşan ekiplerin gözetim sistemleri eğitimi ve test desteği de sağlanmıştır. Yabancı borsalara teknoloji ihracına yönelik işbirlikleri genişletilirken, son zamanlarda gelişmekte olan borsalara teklifler sunulması da önemli bir boyut kazanmaktadır.
· Yabancı Yatırımcılarla Olan İş Birlikleri
Borsa İstanbul, yabancı yatırımcılar başta olmak üzere Türkiye sermaye piyasalarını uluslararası paydaşlara tanıtmak amacıyla Toronto, New York, Şikago, Londra, Singapur ve Kuala Lumpur gibi önemli finans merkezlerinde yatırımcı buluşmaları düzenlemektedir. Bu etkinliklerde yatırımcılar ve sektör profesyonelleri ile kapsamlı tartışmalar yapılmakta; Türkiye’de gerçekleştirilen yatırımcı aktivitelerinde de yer alarak, ülkemizin sermaye piyasalarının tanıtımını yaparken paydaşların sorunlarına çözümler geliştirmektedir. Yabancı borsalar ve sektörel kuruluşlarla karşılıklı faydayı gözeten ilişkiler kurulmakta ve bu bağlamda somut işbirliği projeleri hayata geçirilmektedir. Abu Dabi ile birlikte desteklediğimiz Türkiye Şeria Borsa Yatırım Fonu, borsamızda işlem gören pay senetlerine yatırım yapmak amacıyla Abu Dabi Borsası’nda işlem görmektedir. Borsada yer alan İslami finans ürünlerine yönelik işbirlikleri sürerken, altın, kira sertifikası ve katılım finans ürünleri ile ilgili çeşitli girişimler de devam etmektedir.
· Uluslararası Kuruluşlarla İlişkiler
Borsa İstanbul, Dünya Borsalar Federasyonu’nun yönetim toplantılarına ve çalışma gruplarına aktif katılım gösterirken, sektörün küresel gündemini takip etmekte ve kendi deneyimleri üzerinden fikir üretmeye katkı sağlamaktadır. Ayrıca 2005 yılından bu yana İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Borsalar Forumunun sekretarya görevini yürütmektedir. Her sene İİT borsalarını bir araya getirerek dijitalleşme, yapay zeka ve sürdürülebilirlik gibi küresel gelişmeler ile sektöre özel konularda bilgi alışverişine olanak tanımaktadır. Borsa İstanbul’un koordinasyonunda, İslam İşbirliği Teşkilatı Borsalar Forumu çerçevesinde kurulan İSEDAK 50 Shariah Endeksi Fonu, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, BAE, Malezya ve Endonezya’dan şirketleri içermektedir. Ayrıca, Forum kapsamında yürütülen İİT Altın Borsası projesi ile blok zinciri teknolojisi kullanılarak üye ülkeler arasında altın transferi ve altına dayalı ticaretin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Borsa İstanbul, aynı zamanda Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) ve Dünya Elmas Borsaları Federasyonu (WFDB) gibi çok sayıda platformun üyeliği ile bu sektörlerdeki gelişmeleri de dikkatle izlemektedir.
· Uluslararası Eğitim Çalışmaları
Borsa İstanbul, yabancı borsalara yönelik uluslararası eğitim ve danışmanlık programları sunarak, türev piyasası, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve kitle fonlaması gibi konularda eğitim hizmetleri vermektedir. Ayrıca, Dünya Altın Konseyi (WGC) iş birliğiyle kurulan Altın Akademisi'nin faaliyetleri çerçevesinde Endonezya ve Mısır’daki sektörel paydaşlara altın bankacılığı ve altın piyasası ile ilgili eğitimler düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra, birçok Afrika ve Orta Doğu ülkesiyle de altın piyasası üzerine toplantılar, seminerler ve konferanslar aracılığıyla bilgi alışverişi ve eğitim düzenlenmektedir. Dünya Bankası Grubu’nun bir parçası olan International Finance Corporation (IFC) ile iş birliği içerisinde çeşitli ülkelerden üst düzey finans uzmanlarına Yeşil Tahvil eğitimi sunulmuştur. Moğolistan Borsası’nın yeni oluşturacağı Türev Piyasası’na yönelik kapasite artırma programları da gerçekleştirilmiştir. Borsa İstanbul, bölgesel ve küresel düzeyde uluslararası eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini geliştirmeyi sürdürmeyi hedeflemektedir.
Borsa İstanbul, Dünya Borsalar Federasyonu’nun Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesini temsil eden yönetim kurulu üyesi olarak, borsalarla ilişkilerini güçlendirme, sektörün geleceğini belirleme ve ortak fırsatları değerlendirme amacıyla her alanda faaliyetlerini artırmayı hedeflemektedir.
Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleşecek olan WFE Genel Kurulu ve Yıllık Konferansı, Türkiye’nin küresel finans merkezi olma vizyonunu desteklerken, ülkemizin uluslararası alandaki finansal itibarını güçlendirmek için önemli bir fırsat sunmaktadır.