Önemli Uyarı: Araç Sahipleri İçinYeni Düzenleme ile Pert Sayılma Riski Artıyor!
1 Temmuz 2025’ten itibaren araçların perte çıkma oranları güncellenecek. Eksper tarafından belirlenen değer, aracın piyasa değerini aşarsa, araç ağır hasar olarak sınıflandırılacak. Hangi durumların pert sayılacağına veya muaf tutulacağına dair ayrıntılar için okumaya devam edin.

Araçların tam hasar veya ağır hasar durumlarına dair kurallarda bazı yenilikler yapılıyor. 1 Temmuz 2025'ten itibaren geçerli olacak yeni düzenlemeye göre, eğer kaza sonucunda aracın piyasa değerinin yüzde 60'ından daha düşük bir hasar oluşursa, araç pert olarak kabul edilmeyecek ve yalnızca onarım yapılacak. Hasarın büyüklüğünü ise eksper belirleyecek.

ARACIN HASAR TESPİTİ NASIL YAPILACAK?
Kaza sonucu oluşan hasar, aracın onarım masrafının KDV dahil piyasa değerini aşması durumunda, araç tam hasar olarak değerlendirilecektir. Bu durumda, aracın hurda tescil belgesi alınacak ve sigorta firması, araç sahibine tazminat ödeme sürecine geçecektir.

AĞIR HASAR TESPİTİNDE NE OLACAK?
Eğer kazalı aracın onarım maliyeti, aracın piyasa değerinin yüzde 60'ını aşarsa, araç ağır hasarlı olarak değerlendirilecektir. Aksi halde, eğer hasar bu oranın altında kalıyorsa, araç onarılarak trafiğe yeniden çıkma imkanı bulacaktır.

HANGİ PARÇALAR BU KÜMELENMEYE DAHİL DEĞİL?
Bazı parçaların hasar görmesi durumunda, hasar oranı yüzde 60'ın altında olsa bile, araç pert olarak değerlendirilir ve ağır hasar kaydı tutulur.
Bu parçalar arasında taban, sağ-sol marşpiyel, ön ve arka şasi kolları, tavan sacı, ön göğüs sacı, orta direkler, ön-arka travers, elektrikli araç bataryası ve ana enerji hattı, hava yastıkları, sürücü ve yolcu güvenlik sistemleri ile ana elektrik tesisatı ve elektronik sistem parçaları ile kamyon ve çekici türü araçların sürücü kabinleri yer almaktadır. (Not: Bu parçaların herhangi birinin hasar görmesi, ağır hasar oluşturacaktır.)

TRAFİKTEN ÇEKME İÇİN GEREKEN BELGELER
Ağır hasar durumunda, hasarlı araç noter aracılığıyla trafikten çekilecek ve çekme belgesi sigorta şirketine ibraz edildiğinde tazminat ödenecektir. Araçların hasar durumu ile ilgili tüm kararları ise eksperler verecektir. Ağır ve tam hasar durumları rapor edilecek ve bu duruma ne araç sahibi ne de sigorta şirketi müdahale edemeyecektir.

RAPORUN ÇIKMA SÜRESİ
Eksperler, ilgili araca ait raporu 5 iş günü neticesinde Sigorta Bilgi Merkezi'ne ileteceklerdir. Tam ve ağır hasar dışındaki araçlar, sigorta şirketleri tarafından hurda ihale platformlarında satılmayacaktır.

AĞIR HASARLI ARAÇLARIN SATIŞ FİYATLARI DÜŞECEK
Piyasa değerinin yüzde 60'ının altında hasar almış ve kritik parçalarında herhangi bir sorun bulunmayan araçların ikinci el değerlerinde önemli düşüşler meydana gelecektir. Örneğin, piyasa değeri 1 milyon lira olan bir aracın 550 bin lira hasar kaydıyla satılması durumunda, değeri emsallerinin yaklaşık yüzde 50 altında bir fiyata ulaşması muhtemeldir. Dolayısıyla, hasarlı araçların fiyatlarının düşük kalması beklenmektedir.

AĞIR HASARLI ARAÇLAR ALINMALI MI?
Hasar gören araçlar, uygun bir şekilde tamir edildiğinde trafiğe çıkma izni alabilir. Eğer aracın şasesinde hasar yoksa ve hasar sadece kaporta kısmında meydana geldiyse, bu durumda araç hurdaya ayrılmayacaktır. Aracın dış kısmındaki ve genellikle sağlam olup olmadıkları kolaylıkla anlaşılabilen parçaların inceliği 1 milimetreye kadar düşebilmektedir. Araç kapıları, kaputu, bagajı, tavanı ve çamurlukları genellikle 0.7 milimetrelik saclardan imal edilmekte ve bu parçalara küçük darbeler geldiğinde formlarını kaybedebilirler.
Hasar onarımlarında, daha çok kurumsal firmaların tercih edilmesi, merdiven altı olarak nitelendirilen yetkisiz kişiler yerine daha güvenilir yerlerin seçilmesi önem arz etmektedir.