Suriye'de Alevi Katliamı Üzerine AF Örgütü'nden Şeffaf Yargı Talepleri!
Uluslararası Af Örgütü, Suriye’nin kuzeybatı kıyı bölgelerindeki Alevilere yönelik cinayetlerin ardından Devlet Başkanı Ahmed Şara’ya çağrıda bulundu. Örgüt, soruşturma sonuçlarının şeffaf bir şekilde paylaşılmasını ve suçluların adalet önüne çıkarılmasını istedi. Bu süreçte, UCM de Taliban liderlerine yönelik insanlığa karşı suçlardan tutuklama kararı aldı.

Suriye’nin kuzeybatısındaki Alevi sivillere yönelik gerçekleştirilen kitlesel öldürmelere dair oluşturulan Veri Toplama Heyeti’nin raporunun, Devlet Başkanı Ahmed Şara’ya sunulması bekleniyor. Bu rapor öncesinde bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, hükümetten raporun tamamen şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmasını ve sorumluların adalet karşısına çıkarılmasını istedi.
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Kristine Beckerle, konuyla ilgili açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
“Başkan Şara, heyetin Alevi sivilleri hedef alan kitlesel öldürmelerle ilgili yaptığı incelemenin sonuçlarını eksiksiz bir şekilde açıklamalı ve sorumluları yargıya teslim etmelidir. Hayatta kalanlar ile kurbanların ailelerinin, yaşananlarla ilgili bilgilendirilme ve sorumlu kişilerin kim olduğunu öğrenme hakkı vardır. Ayrıca, yetkililerin adalet sağlamak amacıyla hangi somut adımları atacağı da merak konusudur. Sadece bağımsız ve tarafsız incelemeler, güvenilir ve adil yargılamaların yolunu açabilir. Başkan, hayatta kalanlar ve etkilenen aileler için etkili tazminatlar sağlama sorumluluğunu da üstlenmelidir.”
Beckerle, Şara’nın daha önce belirttiği “tam adaletin sağlanacağı ve hoşgörüsüzlikle hesap verilecek” yönündeki taahhütlerini hatırlatarak çağrısını sürdürdü:
“Artık bu vaadin gerçekleştirilmesi ve Suriye halkının, yetkililerin ve toplulukların dini ya da siyasi kimlikleri nedeniyle hedef alınmalarının önlenmesi için gereken kararlılığı göstermenin vakti gelmiştir. Alevi topluluklara ve diğer azınlıklara karşı işlenen ihlallerin açığa çıkarılması, adaletin tesis edilmesi ve cezasızlığın ortadan kaldırılması için kritik öneme sahiptir.”
SALDIRILARIN SEBEPLERİ VE GÖRÜNÜMÜ
6 Mart 2025 tarihinde, eski Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı silahlı güçlerin Lazkiye ve Tartus kıyı bölgelerinde gerçekleştirdiği saldırılar, destekçi milislerin katılımıyla hızla yayıldı. Daha sonraki günlerde İçişleri ve Savunma bakanlıklarının karşı saldırıları durumu daha da kötüleştirdi.
8-9 Mart 2025 tarihlerinde yalnızca Banyas şehrinde 100’ün üzerinde sivilin hayatını kaybettiği haberleri geldi. Uluslararası Af Örgütü, olaylara dair 32 cinayeti belgelerken, bu vakaların çoğunun kasten ve hukuka aykırı olduğunu, özellikle Alevi azınlığın hedef alındığını duyurdu. Reuters ise Haziran 2025’te 40’tan fazla bölgede yaklaşık 1.500 Alevinin katledildiğini bildirdi.
UCM'DEN TALİBAN ÜST DÜZEYLERİNE TUTUKLAMA KARARI
Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, bu karara ilişkin şunları söyledi:
“Alınan karar, toplumsal cinsiyete dayalı olarak eğitim, seyahat, ifade özgürlüğü, özel yaşam, aile hayatı, toplanma hakları gibi temel haklardan mahrum bırakma suçlarıyla ilgili tüm sorumlulardan hesap sorulmasına yönelik önemli bir adımdır.”
Örgüt ayrıca uluslararası toplumu, toplumsal cinsiyet temelinde uygulanmakta olan baskıcı sistemlerle mücadelede daha aktif olmaya çağırarak şu ifadelere yer verdi:
“Uluslararası Af Örgütü, uluslararası toplumu, toplumsal cinsiyet temelli sistematik baskılar ve tahakküm uygulayan rejimlerin yok edilmesi için toplumsal cinsiyet apartheid’ını uluslararası hukuk kapsamında bir suç olarak tanıması konusunda teşvik ediyor.”
Suriye ve Afganistan'daki bu gelişmeler, uluslararası adalet unsurlarının sorumluları hesap verme yükümlülüğüne tabi tutma çabalarının önemli anlarından biri olarak değerlendirilmektedir.