Türk Deniz Filosuna Rekor 14 Milyon Dolar Yenileme Desteği!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin 85 aktif tersanesiyle gemi siparişinde 9. ve tonajda 11. sırada olduğunu açıkladı. 2024'te 1,91 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Uraloğlu, "Hurda gemi teşvik programımız, filomuzun yenilenmesine katkı sağlıyor. Bugüne kadar 14 milyon dolarlık teşvik verdik; teşvikleri artırmak için yeni düzenlemeler yapıyoruz." dedi.

Türk Deniz Filosuna Rekor 14 Milyon Dolar Yenileme Desteği!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Temiz Denizlerde Güvenli, Emniyetli ve Sürdürülebilir Denizcilik” temasıyla düzenlenen 4. Türkiye Denizcilik Zirvesi'nde kayda değer açıklamalarda bulundu. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 99. yıl dönümünü kutlayan Uraloğlu, bu özel günün Türk denizciliği için bir bağımsızlık simgesi olduğunu vurguladı.

“MAVİ VATAN’A BAĞLILIĞIMIZ KATILIMLA ARTYOR”

Kabotaj Bayramı dolayısıyla denizcilerin özverilerini selamlayan Uraloğlu, “Aziz milletimizin Mavi Vatan’a olan bağlılığı, bu özel bayramla bir kez daha gözler önüne serilmiştir" şeklinde konuştu.

HÜRMÜZ BOĞAZI VE KÜRESEL TİCARET ÜZERİNE VURGU

Uraloğlu, Türkiye'nin denizlerle çevrili bir yarımada olarak, üç kıtanın kesişim noktasında eşsiz bir coğrafi konuma sahip olduğuna dikkat çekti. Konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Tarihi İpek Yolu’nun devamı olan Orta Koridor'un kritik noktası, Türk Boğazları'nın kontrolünü elinde bulunduran bir ülke olarak, Akdeniz ve Karadeniz havzalarında uluslararası ticaretin merkezi konumundadır. İran ve İsrail arasındaki çatışmadan dolayı yaşanan Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler, deniz yollarının küresel ticaretin önemi açısından ne derece yaşamsal olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Deniz taşımacılığındaki herhangi bir aksaklık, dünya genelindeki piyasaları nasıl etkilediğini açıkça gözler önüne sererken, istikrarın küresel önemi de bir kez daha vurgulanmıştır.”

AFRİKA İLE YENİ DENİZCİLİK İŞ BİRLİĞİ

Geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul’da düzenlenen Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nun sonuçlarını paylaşan Uraloğlu, Somali, Gana, Moritanya ve Cibuti gibi ülkelerle Ortak Yönlendirme Komitesi kurulduğunu duyurdu. Bu yeni işbirliğinin, Türkiye’nin Afrika limanlarını Kalkınma Yolu ve Orta Koridor’a bağlayacağını ifade etti.

DENİZ TAŞIMACILIĞINDA BÜYÜK ÇIZGILER

2024 yılı itibarıyla dünya yük taşımacılığının yüzde 88’inin denizyollarıyla gerçekleştiğini ve küresel denizyolu yük trafiğinin yüzde 2,4'lük bir artışla 12 milyar 643 milyon tona ulaştığını hatırlatan Uraloğlu, “Ülkemizde dış ticaret taşımalarının yüzde 86’sı denizyolu ile yapılmaktadır. Bu rakamlar, denizciliğin uluslararası ticaretteki hayati rolünü bir kez daha gözler önüne sermektedir” şeklinde belirtti.

KRUVAZİYER TURİZMİ YÜKSELİYOR

2024 yılı itibarıyla kruvaziyer gemi sayısının bin 195'e, bununla birlikte yolcu sayısının ise 1,9 milyona ulaşacağını belirten Uraloğlu, “2025’te bu rakamı 2 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

GEMİ İNŞA VE HURDA TEŞVİKLERİNDE GÜÇLÜ BİR İVME

Türkiye'nin 85 faal tersanesiyle uluslararası düzeyde gemi siparişi veren ülkeler arasında 9'uncu, tonaj bakımından ise 11'inci sırada yer aldığını belirten Uraloğlu, hurda gemi teşviklerinin 14 milyon dolara ulaştığını ve yeni düzenlemelerle bu desteğin artırılacağını ifade etti.

BOĞAZ GEÇİŞ ÜCRETLERİNDE YENİ DÜZENLEME

Uraloğlu, Türk Boğazları'ndan geçiş yapan gemilerden alınan ücretlerin Altın Frank değeri üzerinden güncellendiğini ve bu uygulamanın her Kabotaj Bayramı'nda tekrarlanacağını belirtti.

DENİZ EMNİYETİ İÇİN YENİ TEKNOLOJİK ADIMLAR

KKTC'de Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi’nin 2026’da devreye alınacağını açıklayan Bakan, Marmara Denizi için benzer bir projenin fizibilite çalışmalarının da sürdüğünü bildirdi.

GEMİ İNSANINA YATIRIM: 141 BİN KİŞİLİK KADRO

Toplamda 141 binden fazla gemi insanı ile uluslararası denizcilik alanında güçlü bir insan kaynağı sunduklarını vurgulayan Uraloğlu, bu kişilerin 8 bin 300’ünün kadın olduğunu belirtti. Denizcilik eğitimi veren 104 akredite kuruluşla istihdamı daha da geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

YENİ YASALAR VE REFORMLAR YOLDA

Liman güvenliği için Avrupa Birliği’ne uyumlu yasaklama uygulamasına geçileceğini ve gemi acenteleri ile ilgili düzenlemenin yakın zamanda tamamlanacağını bildiren Bakan, Denizde Çalışma Sözleşmesi’ne (MLC) taraf olma çalışmalarının da bu yıl içinde sonuçlanacağını söyledi.

“TÜRKİYE, KÜRESEL DENİZCİLİKTE LİDERLİĞE YAKLAŞIYOR”

Konuşmasını, “Türkiye, Mavi Vatan’da ve dünya denizlerinde lider bir denizci ülke olma yolunda kararlılıkla ilerliyor" sözleriyle bitiren Uraloğlu, 4. Türkiye Denizcilik Zirvesi'nin sektöre yeni perspektifler kazandırmasını umduğunu dile getirdi.