Türkiye'nin Çelik Ürünleri İhracatı Mayıs'ta Yüzde 9,2'lik Tarihi Artış Gösterdi!

Mayıs ayında çelik ürünleri ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktar olarak yüzde 21,1 artışla 1,4 milyon tona, değer olarak ise yüzde 9,2 artışla 922,8 milyon dolara ulaştı.

Türkiye'nin Çelik Ürünleri İhracatı Mayıs'ta Yüzde 9,2'lik Tarihi Artış Gösterdi!

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mayıs ayına dair çelik üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini kamuoyu ile paylaştı. Bu verilere göre, Türkiye'nin ham çelik üretimi, mayısta geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 oranında bir düşüş ile 3,1 milyon ton seviyesine geriledi. Ocak-Mayıs aralığında ise üretim yüzde 1,4'lük bir azalmayla toplam 15,4 milyon ton olarak belirlendi.

Nihai mamul tüketimi, mayıs ayında 2024'ün aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 1,1 artış göstererek 3,4 milyon tona ulaştı. Bununla birlikte yılın ilk beş ayında nihai mamul tüketimi, yüzde 4,7'lik bir düşüş ile 15,5 milyon tona düştü.

ÇELİK ÜRÜNLERİNDE İHRACATTA ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

Mayıs ayında çelik ürünleri ihracatı, 2024'ün aynı ayına göre miktar bazında yüzde 21,1 artarak 1,4 milyon tona çıktı. Bu süreçte ihracatın değerinde ise yüzde 9,2'lik bir yükseliş ile 922,8 milyon dolar olarak kaydedildi. Ocak-Mayıs döneminde çelik ürünleri ihracatı, 2024 yılına göre miktar açısından yüzde 18 artış göstererek 6,3 milyon ton, değer bazında ise yüzde 7,9’luk bir artışla 4,3 milyar dolara ulaştı.

Mayıs ayında, çelik ürünleri ithalatı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar yönünden yüzde 24,6 artışla 1,9 milyon ton, değer bakımından ise yüzde 0,1 düşüşle 1,3 milyar dolara gelmiş oldu. Ocak-Mayıs döneminde çelik ürünleri ithalatı, 2024 yılına göre miktar yönünden yüzde 6 artmış, ancak değer bakımından yüzde 5,1’lik bir azalma ile 5,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Geçmiş yılın ocak-mayıs dönemindeki yüzde 71 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2025 yılının aynı dönemi itibarıyla yüzde 80,7’ye yükseldi.

"İHRACAT PAZARLARININ HAREKETE GEÇİRMESİ GEREKMEKTE"

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, yapılan açıklamada, Türkiye'nin mayıs ayında dünya çelik sektörüne göre daha az bir daralma yaşadığını dile getirdi. Üretimdeki düşüşe rağmen, Türk çelik sektörünün Avrupa'da birinci, dünya genelinde ise yedinci en büyük konumda olduğunu vurguladı.

Yayan, mevcut yüksek üretim kapasitesinin dampingli fiyatlarla gerçekleştirilen ithalat nedeniyle tam anlamıyla kullanılamadığını ifade ederek, bu durumun ithalat kontrol altına alınmasını gerektirdiğine dikkat çekti. Yayan, şunları belirtti:

"Çelik sektöründeki yapısal sorunların diğer sanayi kollarını da doğrudan etkilemesi kaçınılmazdır. Bugün atılacak stratejik ve yapısal adımlar, yalnızca sektörü değil, ülke ekonomisinin genel rekabet gücünü de etkileyebilir. Bu nedenle, dampingli ithalata karşı alınacak önlemler ve Gümrük Birliği ile serbest ticaret anlaşmalarının güncellenmesi yoluyla ihracat pazarlarının canlandırılması büyük önem taşımaktadır."