İEKKK Acil Toplantıda 'Yangın' Gündemini Masaya Yatırdı!
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK), İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde son zamanlarda kenti etkileyen orman yangınları nedeniyle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.

Kurul üyeleri, kırsal alanlar ve kentsel yerleşimlerin yangınlar gibi doğal afetlere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi için gerekli yöntemleri ele aldı. Alınması gereken önlemleri paylaşan Başkan Tugay, “Tüm köylerimizi yangın riski açısından değerlendirmeli ve buna uygun olarak yeniden yapılandırmalıyız. Yangın tehlikesi yüksek olan konutları yangına karşı koruyan hale getirmeliyiz. Belediyemizin kaynakları doğrultusunda bu çalışmalar için seferber olacağız” ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde düzenlenen olağanüstü İEKKK toplantısına, son günlerde kenti etkileyen orman yangınlarının yarattığı hasarın değerlendirilmesi amacıyla toplandı. Kurul Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer'in açılışını yaptığı bu toplantıda, başta köyler olmak üzere yangından etkilenen vatandaşlar için yapılabilecek projeler masaya yatırıldı. Kırsal ve kentsel alanların yangınlara karşı dayanıklı hale getirilmesinin yolları üzerinde duruldu.
“Yapıların yangına karşı dayanıklı hale dönüştürülmesi gerekiyor”
Toplantı sırasında görüş bildiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, yangınlara karşı alınabilecek önlemleri detaylandırdı. Tugay, “Yangın riski yüksek olan kırsal alanlarla yerleşim birimlerinin etkileşimlerini yeniden değerlendirmeliyiz. Kent, kırsal alan ve yerleşim birimi ile orman arasında yangın riski açısından yeniden değerlendirme yapmak şart. Aksi takdirde daha fazla köyümüz ve evimiz yok olabilir. Yangınlara karşı yapıları dayanıklı hale getirmek büyük önem taşıyor. Bütün köylerimizi inceleyerek, yangın riski taşıyan evlerin çatılarını ve dış cephelerini bu tür tehditlere karşı korumalıyız. Tüm bunları şehrimizin geleceği açısından düşünerek planlama yapmak şart” dedi.
“Köylerimizi korumalı ve geliştirmeliyiz”
Tahrip olmuş köylerde onarıma ve restorasyona ihtiyaç olduğuna değinen Başkan Tugay, şunları kaydetti: “Köyler, dar gelirli insanların yaşadığı alanlardır.İyi yaşam koşulları yok. Bu bireyler evlerini, taşınaklarını ve hayvan barınaklarını kaybettiler. Bahçeleri, zeytinlikleri ve tarlaları yanarak yok oldu. Şu an ne evleri ne de gelirleri var. Oradaki yaşamın normale dönmesi için barınma ve diğer gereksinimlerin bir an önce giderilmesi gerektiği aşikar. Kırsal yaşamın yok olması, tarımsal ve ekolojik olarak ülkemize büyük zarar verebilir. O nedenle köylerimizi korumalı ve geliştirmeliyiz. Ayrıca, sosyal yaşamın ilerlemesi için yeni adımlar atmalıyız. Bu istikamette kırsal alanların planlanması ve sosyoekonomik destek, stratejik açıdan büyük önem taşıyor. Daha yaşanabilir köyler için neler yapabileceğimizi düşünmeliyiz.”
“Ülkemizin kaynaklarını hep birlikte kaybediyoruz”
Ödemiş’in zarar görmüş kırsal bölgelerine ait fotoğrafları kurul üyeleriyle paylaşan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kaynakları doğrultusunda gereken çalışmalara imza atacaklarını vurgulayarak, dayanışma çağrısında bulundu. Tugay, “Burada dayanışma ve iş birliğine ihtiyaç var. Bu gidişatla ormansız kalabiliriz. Tüm Türkiye'nin bu meseleyi dikkate alması gerekiyor. Yangının yayılmasını önlemek çok önemli bir konu. Hepimizin pozitif katkı sağlamak için çaba göstermesi gerekiyor. Çözüm bulmak için adım atmalıyız. Yerleşim alanlarının yangına karşı dirençli hale getirilmesi büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.
Tarım alanlarında ciddi tahribat
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, yangın bölgelerinde sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yangının tarım alanları ve ormanlık araziler üzerindeki etkilerini de aktaran Ayatar, “Aliağa'da yanan alanların yüzde 80'i tarım arazisi. Foça'da zarar gören alanın yüzde 88'i tarım alanı. Menemen'de yanan arazinin yüzde 86'sı tarım olarak kaydedildi. Menderes'te ise neredeyse tamamı orman statüsünde araziler yandı. Seferihisar'da yangın nedeniyle yanan alanın yüzde 13'ü tarım, yüzde 44'ü orman statüsünde. Çeşme'de yanan alanın yüzde 69'u tarımsal arazi, geri kalanı ise orman durumundadır. Kıyı ekosistemleri ve çevresel değerler de zarar gördü. Ödemiş'te yanan alanın yüzde 54'ü tarım, geri kalanı orman statüsündeydi” diye belirtti.
“Kırsal yaşamın sosyal ve kültürel sürekliliği yeniden sağlamalıyız”
İzmir Planlama Ajansı (İZPA) Genel Müdür Vekili Aykut Uçar, “İzmir İçin Yangına Dirençli Kırsal Yerleşimler: Krizden Dirence Geçiş” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Uçar, yangın sonrası sadece yapıların değil, kırsal yaşamın sosyal ve kültürel sürekliliğinin de yeniden sağlanması gerektiğini ifade ederek, “Mekânsal aidiyet, birlikte yaşama kültürü ve toplumsal bağların korunması kritik öneme sahiptir. Yangın sonrası ekosistemin rehabilitasyonu, doğanın yenilenmesine yardımcı olma ve ekolojik dengenin yeniden kurulması açısından büyük bir adımdır. Yapısal tedbirler ve yangına dayanıklı malzeme kullanımı, yapıların yangına karşı dayanıklılığını artırmak için yardımcı olmaktadır. Yangına dayanıklı dış cephe malzemeleri, yanmaz çatı kaplama sistemleri, çift camlı pencereler ve otomatik sprinkler sistemleri gibi teknik uygulamalar yapısal güvenliği artırarak riskleri azaltmaktadır” dedi.
Kurumlar arası işbirliği vurgusu
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, ormanların korunması konusunda kurumlar arası işbirliğinin önemine değinerek, İzmir'deki yangın bölgelerinin yeniden ayağa kaldırılması için her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını ifade etti. Yorgancılar, yangın bölgelerinin hızla tekrar hayata döndürülmesinin gerekliliğine dikkat çekerek, herkesin katkıda bulunması gerektiğini sözlerine ekledi.