Pladis Hızlandırma Programı'na Dâhil Olan 12 Yenilikçi Girişim Açıklandı!

Gıdanın geleceğini dönüştürecek yenilikçi çözümler artık yalnızca bir hayal değil. Yıldız Holding’in uluslararası atıştırmalık markası pladis ile Yıldız Ventures’ın ortaklığıyla başlatılan Hızlandırma Programı’na, dünyanın her yerinden 300'den fazla girişim katıldı.

Pladis Hızlandırma Programı'na Dâhil Olan 12 Yenilikçi Girişim Açıklandı!

Yıldız Ventures iş birliği ile pladis tarafından düzenlenen programda, sağlık, sürdürülebilirlik ve içerik inovasyonu konularında yenilikçi 12 girişim belirlendi. “pladis Hızlandırma Programı”, 1 Temmuz - 30 Ağustos 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilerek, bu alanlarda devrim niteliğinde çözümler sunan girişimlerin büyümelerine destek verecek.

Yıldız Holding'in küresel atıştırmalık markası pladis, bu yıl ilk kez pladis Hızlandırma Programı’nı başlatarak gıda sektöründeki değerini artırmak için Yıldız Ventures ile iş birliği yaptı. 300’den fazla girişimin katıldığı bu çağrıda, cesur vizyonları ve bilimsel temellere dayanan yaklaşımlarıyla 12 yenilikçi proje programa dahil olma fırsatını elde etti.

Seçilen katılımcılar, 1 Temmuz - 30 Ağustos 2025 tarihleri arasında sürecek sekiz haftalık program boyunca, sağlık, sürdürülebilirlik ve içerik inovasyonu alanlarındaki çözümlerini ölçeklendirerek geliştirme imkanı bulacak. Bu girişimler ayrıca Eylül ayında düzenlenecek “pladis Innovation Day” etkinliğinde sahne alarak projelerini pladis’in global markası ve çeşitli bölgeleriyle tanıtma fırsatını yakalayacaklar.

Programda ele alınan konular üç ana tema etrafında toplanıyor:
•Fonksiyonel gıdaların geliştirilmesi: Güzellik, sağlıklı yaşam ve genel sağlık hedeflerine yönelik oluşturulan fonksiyonel atıştırmalıklar, nutrasötikler ve yapay zekâ destekli ürün geliştirme çözümleri.
•Kişiselleştirilmiş beslenme: Çocuk gelişimini ve 50 yaş üzeri bireylerin uzun vadeli sağlığını destekleyen fonksiyonel ve zenginleştirilmiş atıştırmalıklar.
•Geleceğin bileşenleri: Hassas fermantasyon, geri dönüştürülebilir içerikler ve bitki bazlı ürünlerle besleyici ve sürdürülebilir atıştırmalık deneyimleri sunan yenilikçi yaklaşımlar.

Seçilen girişimler, pladis’in küresel ağı aracılığıyla Ar-Ge, mevzuat ve uyumluluk, tedarik zinciri, pazarlama, satış, tüketici eğilimleri ve ESG konularında uzmanlaşmış 30’dan fazla mentordan destek alacak. Bu bire bir rehberlik dönemi, girişimlerin büyüme sürecini hızlandırıp ticari başarıyı sağlamaları için tasarlanmıştır.

Yıldız Ventures Yönetim Kurulu Üyesi ve Yıldız Holding Strateji, İş Geliştirme ve M&A Başkanı Fezal Okur Eskil, programda yer alan girişimlerin sadece yenilikçi fikirleriyle değil, aynı zamanda bilimsel metodlarla ve sürdürülebilir etki yaratma potansiyelleriyle öne çıktığını ifade etti. Eskil, Yıldız Ventures olarak bu girişimlerin sektörde önemli bir yol açacağına inandıklarını, global ölçekte destek vereceklerini ve bu girişimleri stratejik öncelik haline getirdiklerini vurguladı. Ayrıca seçilen girişimlere küresel bir ağ, mentorluk ve büyüme fırsatları sunmaktan duyduğu heyecanı dile getirdi.

pladis Ar-Ge Başkanı Jennifer Moss, “Bu grupta büyük bir yaratıcılık var. En dikkat çekici olan ise fikirlerin ne kadar uygulanabilir olduğudur. Bu ekip, büyük hedeflere sahip olmanın yanı sıra, düşüncelerinin sağlam bilimsel temellere dayandığını ve gerçek dünyada test edilmeye hazır olduklarını kanıtlıyor.” değerlendirmesini yaptı.

2025 pladis Hızlandırma Programı’na katılan girişimler şunlardır:

•Nuritas: Yapay zeka ve derin öğrenme kullanarak doğal peptitleri bitkilerden keşfeden, doğadan gelen hücre sinyalleme peptit içerikleriyle yeni bir kategori oluşturarak insanların hayat kalitesini artırmayı amaçlıyor.
•BIOVIT: Gıda sektörüne en etkili ve sürdürülebilir vitamin ve mineralleri sunuyor.
•PulseON Foods: Baklagil bazlı patentli içerikler ile sindirim sağlığını, tokluk hissini ve kilo kontrolünü destekleyen doğal çözümler üretiyor.
•Zya: Enzimlerin gücünden faydalanarak gıdanın vücut tarafından kullanımını değiştiren bir inovasyon. İlk ürünü “Convero” adlı enzim, tüketildikten sonra şekerin %30’unu lif haline dönüştürüyor.
•Kyomei: Tarımsal atık olan yeşil yaprakları sağlıklı ve sürdürülebilir gıda bileşenlerine dönüştürüyor.
•Supernatural Foods: Sebzeleri besin değerini koruyarak cips benzeri atıştırmalıklara dönüştüren bir işlemle, sağlıklı atıştırmalık alanında devrim yaratıyor.
•Just Nosh: Çıtır patates cipsi ve hafif patlamış mısır benzeri Water Lily Pops (nilüfer tohumu patlağı) ile daha sağlıklı bir alternatif sunuyor.
•Fermtech: Gıda endüstrisindeki yan akışları kullanarak sürdürülebilir gıda üretimi gerçekleştiriyor. “Koji Cocoa” adlı ürünü, kakao tozunun %75’ine kadar bire bir oranla kullanılabiliyor ve karbon ayak izini %98 oranında azaltıyor.
•MicroLub: Bitki bazlı gıdalarda yağ ikameleri için yeni nesil protein teknolojileri geliştiriyor.
•Pack2Earth: Her ortamda oda sıcaklığında kompost hale gelebilen, aynı zamanda kuru ve sıvı ürünlerin paketlenmesine mümkün kılan toksin ve mikroplastik içermeyen ambalaj malzemeleri üretiyor.
•Shiru: Yapay zeka destekli süreçler ile doğal, ölçeklenebilir ve yüksek performanslı içeriklerle ürün inovasyonunu dönüşüm geçiriyor.
•Sun Bear Biofuture: Mikroorganizmalar ve hassas fermantasyon yöntemiyle içeriklerin geleceğini biyomühendislik ile yeniden şekillendiriyor.