TESK'ten Şok Uyarı: Sigara Satışı Tehlikede! Neler Olacak?
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara şirketlerinin uygulamalarının bakkal, büfe ve tekel bayilerini büyük sorunlarla yüz yüze getirdiğini belirtti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanlığı görevini yürüten Bendevi Palandöken, "Ülke genelindeki bakkal, büfe ve tekel bayileri, sigara üretici firmalarının adaletsiz uygulamaları nedeniyle ciddi bir çıkmazla karşılaşıyor. Sigara fiyatlarına yapılacak zamların önceden bilinmesine rağmen, üreticilerin yeterli ürün tedarik edememesi ve kredi kartıyla satışlara getirdikleri kısıtlamalar, hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur hale getiriyor" şeklinde konuştu.

TESK Genel Başkanı Palandöken, sigara firmalarının yürüttüğü satış stratejilerinin artık kabul edilemez bir seviyeye ulaştığını vurguladı. Sigara satışında esnaf ve tüketici arasında bir çatışma yaşandığına dikkat çeken Palandöken, "Türkiye genelindeki bakkal, büfe ve tekel bayileri, sigara şirketlerinin adaletsiz uygulamaları nedeniyle zor bir durumla karşı karşıya. Zammın önceden biliniyor olmasına rağmen, üretici firmalar yeterli ürün sağlamaktan kaçınıyor. Ayrıca, kredi kartı ile satışlara getirilen sınırlamalar, hem esnafı hem de vatandaşları olumsuz etkiliyor. Esnafımız, komisyonsuz sigara satarken, firmaların esnaftan komisyon alması çifte standart yaratıyor. Eğer firmalar kredi kartı komisyonlarını karşılamazsa, esnafımız sigara satışını tamamen bırakma noktasına gelebilir. Problem çözülmeli, ürün tedarikinde ayrım olmamalı ve kredi kartı komisyon yükü firmalar tarafından karşılanmalıdır" ifadelerini kullandı.

ESNAFIN KAR ORANI YÜZDE 4,5 İLE SINIRLI
Palandöken, "Zammın miktarı daha önce belirtilmesine rağmen, firmalar esnafa gereken ürünleri sağlamıyor. Ürün alabilenler, ya nakit ödemek zorunda kalıyor ya da kredi kartıyla alışveriş yaparken zam farkını ödemek zorunda kalıyor. Esnafın sigaradan elde ettiği kar oranı zaten yüzde 4,5 ile sınırlıyken, kredi kartı komisyon oranının da yüzde 4,5 olması, kazanç ile komisyonun eşitlendiği anlamına geliyor. Sigara satan esnafın cirosu arttığında, defter tutma sınırları değişiyor. Ayrıca, sigara satışı yapan esnaf, komisyon alırsa cezai yaptırımlara tabi tutuluyor; ancak firmalar için böyle bir uygulama söz konusu değil. Bu yük esnafın üzerinde kaldıkça, sigara satışı sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Yaşanan mağduriyetler sonucunda, Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu olarak önümüzdeki günlerde bir toplantı planlıyoruz. Bu toplantıda, sigara üretici firmalarının esnafa yönelik kısıtlayıcı politikalarına karşı ortak bir tutum sergilemek gündeme alınacak. Esnafımız, firmaların kredi kartı komisyonlarını üstlenmemesi ve adil ürün tedarikine yanaşmaması durumunda, sigara satışına devam edemeyecekleri kanaatindedir" diye ekledi.