Bakan Bolat'tan Açıklama! Yurt Dışı Alışverişlerinde Değişim Başlıyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticaret platformlarındaki ürün güvenliğini artıran yapay zeka tabanlı 'proaktif denetim' sistemini tanıttı. Bu sayede vatandaşlar sanal alışverişte güvenli bir deneyim elde ediyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bakanlığında gerçekleştirilen Ürün Güvenliği Haftası Açılış Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bolat, e-ticaret platformlarında satışa sunulan ürünlerin güvenliğini artırmak amacıyla yapay zeka destekli "proaktif denetim" yaklaşımını uygulamaya koyacaklarını ifade ederek, "Vatandaşlarımızın sanal alışverişte fiziki mağazalarda olduğu kadar güvenli bir şekilde alışveriş yapmalarını sağlıyoruz. Bu süreç, ürün güvenliğinde dijital bir denetim kültürünün başlangıcını temsil ediyor." şeklinde konuştu.

Ayrıca, yeni düzenleme ile yurt dışından gelen internet sitelerinden doğrudan satış yapan ürünler için Türkiye sınırlarında bulunan bir iktisadi işletmeci bulundurulması zorunlu hale getirileceğini de sözlerine ekledi.
İHLAL EDENLERE MÜDAHALE EDİLECEK
Bakan Bolat, ürün güvenliğinin yalnızca teknik bir mesele değil, aynı zamanda kapsamlı ve güncel mevzuatın hayatımızda önemli bir rol oynadığı bir alan olduğunu belirtti. Bu noktada hem kamu kurumlarının hem de özel sektör ve tüketicilerin bu alandaki rollerinin önemine dikkat çeken Bakan, güvenli ve mevzuata uygun üretim yapan firmaların desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. İhlal edenlere karşı da gerekli önlemlerin alınmasının ve tüketicilerin içinin rahat bir şekilde alışveriş yapabilmelerinin sağlanmasının temel sorumlulukları olduğunu dile getirdi.
Bolat, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi'nin (TAREKS) uygulamaya geçmesinden bu yana toplam 49 milyar sanayi ürününün denetlendiğini, uygunsuz bulunduğu için 424 milyon ürünün ülkeye girişinin engellendiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bugüne kadar, tarım ürünleri için 31 milyar ürünün ticari kalite standartlarına uygunluğu denetlenmiş ve bu denetimler, Türk malı imajının korunmasına önemli katkılar sağlamıştır. Ayrıca, 2009'dan beri iç piyasadaki yerli ve ithal tüm ürünlerdeki denetimlerde 708 milyon uygunsuz ürün tespit edilmiştir. Yeni yapay zeka destekli sistemlerimizle denetim kapasitemizi artırmanın yanı sıra, kaynaklarımızı daha verimli kullanarak daha hızlı ve hedef odaklı denetimler yürütmeyi planlıyoruz."
"TAREKS SİSTEMİNİ BAŞTAN SONA YENİLİYORUZ"
Bu yılki Ürün Güvenliği Haftası'nın temasını "e-Ticaret Ürün Güvenliği" olarak belirlediklerini dile getiren Bolat, vatandaşların güvenle alışveriş yapabilmesi için mevzuatın yanı sıra altyapı ve denetim sistemlerinde de sürekli yenilik yaptıklarını belirtti.

Bolat, ürün güvenliğini artırmak amacıyla yapılan yenilikler hakkında şu bilgileri aktardı:
"Ürün güvenliği denetimlerinin dijital altyapısı olan TAREKS'i baştan aşağı yeniliyoruz. Sistem ilk kurulduğundan beri birçok başarı elde etti. Ancak zamanla güncellenmesi gerekiyordu. Yapay zekanın üretim süreçlerine entegre olduğu bu yeni dönemde, ithalat denetimlerini daha verimli hale getirmek için yapay zeka destekli yeni bir yapı oluşturduk. Bu yeni sistemde, yapay zekaya dayalı risk analizi modeli ile çalışıyoruz."
Bakan, bu yeni yapı ile risk taşıyan ürün ithalatı gerçekleştiren firmalara daha fazla dikkat edilerek güvenli ve yasalara uygun ürün getiren firmaların haksız rekabetten koruma altına alınacağını kaydetti. Ayrıca hedef odaklı denetimle daha yüksek uygunluk oranları tespit ederek denetim kaynaklarının daha etkin kullanılacağını belirtti.

Bolat, yeni TAREKS sisteminin yalnızca daha akıllı değil, aynı zamanda kullanıcı dostu olduğunu vurguladı. Eskiden noter kanalları ve fiziksel belgelerle yürütülen firmaların yetkilendirme sürecinin, MERSİS, ESBİS ve KPS entegrasyonları sayesinde dijital ortama taşındığını açıkladı.
"TİCARETTE TEKNİK ENGELLER PLATFORMU"
Bu platform sayesinde, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi ülkelerin ürün mevzuatlarındaki değişiklikleri daha önceden ihracatçılarla paylaşarak, sahada daha etkin olma ve hedef pazarların tüm süreçlerine daha büyük etki sağlama imkanı oluşturacaklarını aktardı.

E-TİCARETTE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Bolat, e-ticarette yeni bir denetim dönemine geçiş yapacaklarının altını çizerek, "Yapay zeka odaklı 'proaktif denetim' yaklaşımını e-ticaret platformlarında uygulamaya alıyoruz. Böylece vatandaşlarımız sanal ortamda da güvenle alışveriş yapabilecekler. Bu dönem, ürün güvenliğinde dijital çağa uygun bir denetim kültürünün başlangıcı demektir. Etkin denetim adil rekabetin teminatıdır." ifadelerini kullandı.
Fiziksel mağazalara kıyasla gün geçtikçe daha fazla ürünün çevrim içi platformlarla sunulduğuna dikkate çeken Bolat, bu doğrultuda e-ticaretin güvenliğini sağlamaya yönelik güçlü bir mevzuat altyapısı oluşturduklarını ifade etti.

"YERLEŞİK BİR İKTİSADİ İŞLETMECİ GEREKECEK"
Bolat, yeni düzenlemeyle birlikte, vatandaşların çevrim içi alışverişlerinde daha fazla güven hissetmeleri adına satış ilanlarında halka açıklık ve sorumluluğun esas olduğunu belirtti ve şunları ifade etti:
"Bu yeni düzenlemeyle, yurt dışından gelen internet sitelerindeki doğrudan satışlar için Türkiye sınırlarında yerleşik bir iktisadi işletmeci bulundurulması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, e-ticaret platformlarının 'ürün güvenliği temas noktası' belirlemesi gerekecek. Bakanlık olarak bu mevzuatın etkin şekilde uygulanması için Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen bir proje başlattık. Bu kapsamda, internet üzerinden satılan güvensiz ve mevzuata aykırı ürünleri tespit edebilmek adına yapay zeka destekli bir yazılım geliştirdik. Böylelikle platformlardaki riskli içeriklere hızlı ve proaktif müdahale etme imkanı elde etmeyi hedefliyoruz."